marți, 2 noiembrie 2010

Pensie? care pensie?

HMM... Pensia un subiect delicat la noi.
     In Romania varsta reala de pensionare este de 55,5 ani in 2008 in loc de 63 cat ar trebui. Binenteles ca suntem tara din UE27 care are cetatenii cu cea mai mica varsta de pensionare. Pe deasupra in 2050 in Romania valoarea din PIB destina pensiilor va fi cea mai mare din EU27 dar din pacate este mare doar ca valoare din PIB si nu ca valoare reala pe care o primeste cetateanul (pensionarul) pe cupon. Binenteles fiind si aceasta cea mai mica din EU si in momentul actual. Solutii?
     Stati fratilor la munca nu asteptati pomana, nu se poate sa existe sate intregi pensionate de boala. Va imaginati sa mergeti in sate si toti barbatii din acel sat sa fie pensionarii ca are 45 ca are 50 ca are 80. Este aberant.
     Pentru noi tineri singura sansa este sa apelam la pensiile administrate privat.(aici ma refer la pilonul III) .Nu putem astepta ca statul sa rezolve toate problemele noastre, sa ne ofere o pensionare linistita fara grija zilei de maine. Dar oare cat ar trebui sa cotizam lunar pentru ca la 65 de ani sa avem o pensie decenta indiferent de cat este cea de la stat?
     Nimeni nu poate sa spuna cu exactitate care va fi randamentul pe o perioada de 40 de ani a unui fond de pensie. Depinde de foarte multi factori incepant de la gradul de risc al acestuia si pana la experienta pe piata a fondului. Luam un tanar in varsta de 25 de ani care nu demult a intrat pe piata munci si se hotaraste sa isi faca o pensie facultativa. El se hotaraste sa contribuie cu suma de 100 de ron lunar. Acesti bani sa convertesc de catre fond in unitati de fond dar inainte se scade comisionul care este de pana la 5% din suma care se depune. Sa nu calculam comisionul perceput de catre acestia asta inseamna ca intr-un an tanarul nostru aduna unitati de fond in valoare de 1200 ron/an * 40 de ani = 48000 ron la varsta de 65. Aici se mai adauga performantele pe care le obtine fondul anual care ar trebui sa fie undeva o medie pe la minim 10%/an. In concluzie daca cotizezi lunar 100 ron timp de 40 de ani poti primi o pensie lunara undeva la 800 - 1000 ron minim. Aceste calcule binenteles sunt ipotetice. Acuma ideea ar fi ca suma pe care fiecare o ecnomiseste sa nu jeneze cu nimic stilul de viata. In strainatate da se poate dar la noi si la cei care castiga minim salarul mediu pe economie 100 - 150 de ron reprezinta o parte importanta din salar. Sa nu mai punem la socoteala daca tanarul nostru se gandeste la achizitionarea unei locuinte in rate pe 30 - 35 de ani.