joi, 11 noiembrie 2010

CHINA VS SUA ?

     De ce este suparata China pe Banca Centrala din SUA?
     Cui Tiankai, negociatorul şef chinez, este de părere că decizia Fed-ului de a pompa din nou bani în economia americană nu reprezintă nimic altceva decât economie planificată. O agenţie de rating din China a scăzut solvabilitatea Statelor Unite. SUA acuza China ca manipuleaza yuanul pentru a il tine la o valoare cat ma scazuta(asta inseamna ca, China cumpara foarte multe valuta), pentru a putea beneficia de avantajul economic de a oferi un pret mai scazut decat orice alt competitor. China fiind cel mai mare exportator catre SUA. China a intrecut deja Japonia ca a noua economie mondiala iar in urmatori 10 - 15 se preconizeaza ca va intrece si SUA ceea ce va insemna prima schimbare de loc unu dupa ce SUA a inlocuit Marea Britanie in 1894. La aceasta intalnire G20 se va marsa pe economiile emergente care comparativ cu statele dezvoltate care au probleme economice, financiare cu taieri bugetare agresive in anii care urmeaza, economii ca cea a Indiei (9,67% crestere economica pentru 2010), Turcia, Brazilie, Argentina (7,5 % crestere economica pentru 2010), Indonezia, Korea de Sud (6% crestere economica pentru 2010), Mexic (5% crestere economica pentru 2010) sau Rusia (4% crestere economica pentru 2010).
     India vine si ea puternic din spate si se preconizeaza ca pana in 2015 va fi in primele 10 puteri economice mondiale dupa PIB. La acest summit se va discuta incheierea razboiului valutar, dar cred ca dupa incheiere fiecare isi va continua aceeasi politica financiara. Ministri de finante vor incerca in continuare sa devalueze monedele lor.
     Acuzatii reciproce nu doar din partea celor doi mari jucatori economici (SUA si China) dar si din partea Argentinei, Braziliei, Korei de Sud care anunta ca razboiul valutar este in plina desfasurare iar daca acesta nu se rezolva repede va avea un efect de domino.